Arta titanilor de a mânui floreta- o experiență TEDxEroilor

Ne-am instalat. Unde? Pe rooftop-ul CBC, cu puțin mai aproape de titani. Suntem emoționați, nu știm cum se va desfășura evenimentul TEDxEroilor Adventures al ediției „Mind the Gap”, dar încercăm să ne stăpânim printr-o discuție amicală cu participanții noștri.

Echipa ATLAS INVICTUS ia poziția de atac: Bogdan și Sebastian își pregătesc participanții de meci cu o scurtă încălzire, Diana se înarmează cu aparatul de fotografiat, iar eu trag aer în piept și îmi notez câteva lucruri în agendă.

Acțiunea începe, iar participanții sunt încântați. Sunt așezați în rând, din exterior părând că urmează să facem o incantație. Bogdan ne exemplifică bazele scrimei, iar noi le repetăm: poziția de repaus, salutul către adversar, poziția de asalt, mișcarea floretei. Învățăm repede, avându-l pe Sebastian în umbra noastră pentru a ne corecta mișcările.

Știind că experiența nu are sens dacă nu este împărtășită, Bogdan și Sebastian ne fac o demonstrație de meci de scrimă pe parcursul a câteva minute. Deja se remarcă susținătorii fiecărui sportiv. Sub soarele arzător, întreaga scenă pare ruptă din poveștile cu muschetari. La finalul reprezentației, ne dăm seama că există o artă în spatele mânuirii acestei arme, că fără un strop de grație și exactitate, nu ar exista acest sport. Însă ce nu știm încă este efortul din spatele acestei grații pe care sportivii trebuie să îl depună.

Titanii noștri iau o scurtă pauză, timp în care noi ne organizăm în două echipe. Încă nu știm de ce. Dar privirile băieților ne înspiră faptul că va urma ceva ce ne va hidrata cu adrenalină. Diana surprinde fiecare moment, iar eu încerc să fotografiez cu mintea întreaga acțiune.

Bogdan își alege echipa din stânga, iar Sebastian, pe cea din dreapta, în timp ce își schimbă priviri fără de înțeles pentru noi. Dar ne simțim puternici, vrem mai mult. Campionii ne informează că ne vom duela. Cum să ne duelăm? Abia am învățat în ce constă acest sport. Însă ei ne încurajează să încercăm. Cuvintele lor cresc pofta noastră de adrenalină. Sigur că ne vom duela! Sub observarea celor doi campioni, acum în pozițiile de arbitri, începem „lupta”. O luptă dreaptă, dar care ne determină să vrem să câștigăm.

La final, este remiză, însă fiecare din noi  simte că a câștigat. Ce am câștigat, ați întreba? Am câștigat o experiență, un prieten, o poveste care va avea același farmec și când vom trece de vârsta tinereții și a naivității.

This slideshow requires JavaScript.

%d bloggers like this: